Humani butik u centru grada omogićuje socijalno ugroženim građanima da preuzmu garderobu za sebe i članove svoje porodice.

Iz zajedničkog dugogodišnjeg delovanja i rada, rodile su se mnoge ideje i realizovali humanitarni projekti. Od njih je koristi imala čitava zajednica, posebno pojedinci iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva.

Moto koji ih pokreće dugi niz godina je taj da u ljudi jedni drugima moraju biti svetionici koji će pomoći i osvetliti put koji vodi do rešenja nekog problema. U brizi o građanima slabijeg imovinskog stanja otišli su i korak dalje. Pokrenuli su “Humani butik” sa dobro očuvanom polovnom i novom odećom i obućom, koju besplatno dobijaju oni kojima je potrebno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Humani butik” smešten je u prvoj hidrocentrali u Novom Pazaru koja je godinama bila zapuštena. Volonteri Udruženja “Svetionik” očistili su prostor od smeća i u njemu otvorili butik u kojem se jednom sedmično deli garderoba siromašnima.

“Na inicijativu Fondacije ‘Front’, nekoliko organizacija se okupilo, među njima i ‘Svetionik’, okupili smo se i očistili ovaj prostor i osposobili ga. Trebalo je kasnije voditi računa o njemu, te smo mi preuzeli tu odgovornost i došli smo na ideju da od ove prve hidrocentrale napravimo humanitarni butik”, rekla je članica Udruženja “Svetionik” Nusreta Brunčević.

 

Udruženje “Svetionik” duže od deceniju siromašnim žiteljima ovog grada pomaže donirajući pakete sa osnovnim životnim namirnicama i ogrevom. Srednjoškolcima i studentima slabijeg imovnog stanja, ali i onima sa dobrim ocenama i visokim prosekom, plaćaju školovanje.

“Već duži niz godina socijalno ugroženim porodicama nosimo odeću i humanitarne pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Nekada se desi da garderoba koju im odnesemo se možda nekome ne sviđa ili im ne odgovara veličina, pa smo došli na ideju da organizuejmo jedan ovakav prostor gde će svako kada dođe izabrati stvar koja mu odgovara. Sve ovo pokazalo se kao odlično, jer iz dana u dan vidimo da dolaze porodice po garderobu i da su zadovoljni”, rekla je Brunčević.

 

U “Humani butik” ovih dana građani uglavnom svraćaju po toplu zimsku odeću i obuću. Jedna porodica ovde za svakog člana može uzeti po tri komada garderobe.

Garderoba se može dostavljati sredom od 12 do 13 časova, a preuzimanje od strane korisnika se obavlja četvrtkom u istom terminu.

 

Članica Udruženja “Svetionik” Nusreta Brunčević, zbog savesti i društvene odgovornosti pohvalila je novopazarske privrednike koji garderobom snabdevaju “Humani butik”. Posebno je u ime volontera i korisnika ove vrste pomoći zahvalna sugrađanima koji donose polovnu garderobu, a pritom vode računa da je očuvana, oprana i ispeglana.

 

 

Vest preuzata sa AA agency a video sa TV NOVA.

Autor teksta i videa Aleksandar Nićiforović

 

Attachments
  • safe_image

Related Post

LANGUAGE »