“Sa ljudima treba razgovarati pametno, polagano i od srca”.
U okviru projekta Balkan Youth School, održano je predavanje pod nazivom “Kultura i kultura dijaloga u književnosti”, kao i klub knjige “Hamlet”.
Gost predavač je bila uvažena prof. Ana M. Stišović.
Predavanje je započeto čitanjem odlomka iz tzv. drame apsurda, “Čekajući Godoa”, pisca Samjuela Beketa, nakon čega je pročitani odlomak analiziran zajedno sa učesnicima. Zašto obasipati ljude gomilom bespotrebnih informacija – bio je jedan od predmeta diskusije, gdje su polaznici uzeli učešće i izrazili svoje stavove.
Nakon diskusije zaključeno je da je prvo pravilo ispravnog dijaloga istinitost. Drugi element od esencijalnog značaja jeste način saopštavanja sadržine. Riječima možemo stvoriti ili razoriti!
Osvrt na klub knjige “Hamlet”
Broj kritika koje se bave Hamletom prevazilaze sve ono što je Šekspir napisao. Hamlet je drama (tragedija). Među tragedije se svrstava zbog tragedijskog sukoba koji je smješten u središte same drame. Tragedijski junak je onaj koji ulazi u sukob s potpunom svešću da će izgubiti.
Hamlet ne bi bio tako velika drama da u biti nje nije vječni sukob istine i laži. Suštinu dramskog sukoba predstavljaju Hamletove unutarnje dileme.
Profesorica je postavljala pitanja i kroz razgovor sa učesnicima analizirala djelo.

Attachments
LANGUAGE »