„I obrazovanje može biti nehumano: ako je jednostrano, dirigirano, indoktrinirano; ako ne uči misliti nego servira gotova rješenja; ako samo priprema ljude za funkciju, a ne proširuje horizonte i time ljudsku slobodu.“ (A. Izetbegović)
Caffe dijalogom “Život Alije Izetbegovića”, cijenjeni profesor Sead Šemsović je učesnicima Balkanske omladinske škole pokušao da približi život i ličnost Alije Izetbegovića, govorivši i o njegovom djelu “Islamska deklaracija.” Po riječima profesora, knjiga iako kvantitativno mala, njenom analizom možemo dobiti tomove ispisanih knjga.
Profesor je učesnike upoznao sa terminom “Nuhovski pristup islamu”, kojim se kritikuje površni pristup tadašnje uleme, koji dakako ima i pozitivne strane, ali kao jedini prisutni pristup je destruktivan za društvo. Put od Nuhovskog do Muhamedinskog pristupa je put koji je povezan i sa čovjekom kao individuom.
O predavaču:
Prof. dr. Sead Šemsović glavni je i odgovorni urednik “Godišnjaka” Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Sarajevu, kao i časopisa “Bošnjačka riječ”, časopisa za nauku, kulturu i književnost sandžačkih Bošnjaka, koji izdaje Centar za bošnjačke studije.
Vanredni je profesor na oblasti usmena književnost na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Profesor je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od njegovog osnivanja, nosilac predmeta iz oblasti usmene i bošnjačke književnosti.

Attachments
LANGUAGE »