Melodije orijenta su svuda oko nas, ali na pitanje – šta je zapravo orijentalna muzika, odgovor nam je dao predavač Antonije Tot.
Članovi Balkanske omladinske škole imali su priliku da saznaju mnoge interesantne informacije vezane za makamski sistem u muzici pomenutog pravca. Od toga kako je nastao i gdje do toga kako se svira i koji su instrumenti potrebni kako bi se ta melodija rodila.
Antonije Tot je članovima pokazao i primjerom kako zvuči melodija orijenta, svirajući različite instrumentale na svom, tradicionalnom instrumentu koji se zove Ut.
Članovi BYS-a su nakon predavanja postavljali pitanja predavaču a za kraj zamolili za još jedan instrumental protkan orijentom.
Predavač ovog programa, Antonije Tot trenutno pohađa master studije sociologije u Lisabonu.
On je još tokom srednje škole počeo da se zanima za muziku Istoka kada je uvideo veze između orijentalne i ovdašnje muzike, bilo u vidu zajedničkih melodija, ili preko deljenih elemenata poput muzičkih skala i ritmova.
U Beogradu sa klarinetistom Sinanom Aćifovićem i hazanom Stefanom Sablićem bio član nekoliko sastava koji izvode orijentalnu muziku. Primarno svira ut (vrstu laute), uz još saz i buzuki.
Pohađao tri seminara u sklopu muzičke radionice “Lavirint” na Kritu, učeći od velikih majstora osmanske klasične muzike – bliže se upoznao sa muzičkom kulturom Istoka i makamskim muzičkim sistemom kod vokaliste i nejzena Hristosa Barbasa, o vokalnoj tehnici kod vokaliste Ahmeta Erdodulara, a o tehnici na utu kod majstora Jurdala Tokdžana.
Želja mu je da svoju strast za muzičku tradiciju koja nije dovoljno poznata na ovim prostorima podeli sa drugima.

Attachments
LANGUAGE »