Balkan youth school / Balkanska omladinska škola

Project Detail

Balkanska Omladinska Škola je neformalni program obrazovanja koji nudi široku lepezu osnovnih znanja iz različitih oblasti humanističkih nauka za studente i postdiplomce koji žele da prošire naučne horizonte. Predstavlja edukativnu platformu talentiranim i uspješnim studentima kojom se žele unaprijediti njihova saznanja o svijetu i društvu, pomoći njihov intelektualni i kulturni razvoj i učiniti ih odgovornim predvodnicima svekolikog društvenog boljitka. Balkanska omladinska škola je program koji se realizira pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode istovremeno u osam balkanskih zemalja.  Na samitu koji je održan prošog mjeseca, ocenjeni smo kao najuspešnija akademija. Kod nas je ova akademija počela 01.04.2016. godine.

Studijski program je organizovan kroz module, obezbjeđujući osnovno znanje iz historije, civilizacije, umjetnosti, prava, ekonomije, književnosti, političkih nauka, religijskih nauka i studije kulture, u vrijemenskom intervalu od tri mjeseca. Ovaj modul sadrži ukupno 10 predavanja. Predavanja su iz oblasti: Historije, Umjetnosti, Književnosti, Političkih nauka, Ekonomije, Prava, Religijskih nauka i studije kulture. Sam program je uključuje 6 radionica za samousavršavanje: Lidership, PR-javni nastup, škola fotografije, NTC radionica i kreativno razmišljanje i kreativno prezentovanje. U okviru aktivnosti pod nazivom Book Club ( klub knjige) – druženje sa istaknutim književnicima i komentarisanje odabranih djela iz svjetske književnosti, obrađeno je 6 književnih djela. Ostale aktivnosti uključuju mjesečna javna predavanja, filmske projekcije, obrazovna putovanja, ekskurzije (Sarajevo, Mostar, Beograd) i posjete kulturnim dješavanjima u Sandžaku. Predavanja su održana od strane univerzitetskih profesora i predavača, Srbije i Bosne, koji su studentima pružili fundamentalni okvir u relevantnim naučnim oblastima, pomažući im da steknu razumjevanje u globalnom i lokalnom kontekstu, i na taj način dobiju mogućnost da se bave složenim pitanjima savremenog svijeta. Metode ovih nastava nisu se odražavale kroz pasivna predavanja i čisto pamćenje (učenje napamet), već  se radilo na asocijativnom funkcionalnom načinu učenja, gde se razvijala volja da se stekne veće znanje, univerzalne vrijednosti i društveni angažman.

Svetionikova saradnja sa YTB-om dala je nove šanse mladima iz Novog Pazara, jer YTB već dugi niz godina radi sa omladinom iz celog svijeta ne samo iz Turske. A jedan od najvjećih projekata je stipendiranje mladih iz cijelog svijeta uz mogućnost na studije u Turskoj, na svijetski priznatim univerzitetima. Edukatuvni seminari, akademije koje povezuju strance i turke, istrazivački projekti kao i njihova podrška raznim svijetskim organizacijama, govori o njihovom uspešnom radu i spremnosti da svoje znanje prenesu radi širenja jake ideje koja ih vodi od početka njihovog rada a to je – na mladima svijet ostaje!

Attachments
  • stip-2
  • bys
    bys
  • 12916301_1173274259373475_578400656783363377_o

Related Post