fbpx

“Pozorište je kao život i bavi se životom, ono se nikada ne može svesti na jednostavnu formulu. Kroz svoju historiju, koja traje više hiljada godina, ono je tvrdoglavo ostajalo amorfno.” Predavanjem na temu “Pozorišna predstava, publika i javnost”, reditelj Zlatko Paković je učesnicima programa Balkan Youth School približio magiju svijeta zvanog pozorište. Koja je misija pozorišta? Šta to ono razotkriva? Šta je zadatak glumaca na sceni? Koga mi to vidimo u pozorišnoj publici? Ovo su samo neka od pitanja čiji su odgovori, živim primjerima, predstavljeni slušaocima. Također, učesnici su imali prilike i diskutovati sa poznatim režiserom o datoj temi.

O predavaču: Zlatko Paković, pozorišni reditelj i pisac, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, Odsjek za pozorišnu i radio režiju. Stalni je kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas. Dobitnik je nagrade “Desimir Tošić” za novinarsko mišljenje 2010, nagrađen je međunarodnom Ibsen stipendijom 2014, najprestižnijom nagradom za pozorišne projekte u Evropi. Objavio je dva romana, zbirku pjesama i dvije knjige eseja.

#bys2019 #balkanyouthschool @yurtdisiturkler

 

Attachments

Related Post


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/cpanel/php/sessions/ea-php56) in Unknown on line 0